- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Преди 151 години излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти“

Избрано

На днешния 10 юни в Браила, Румъния, през 1871 г. излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти” 

„Дума на българските емигранти“ е първият вестник на Христо Ботев (както и сред първите български вестници изобщо).

В него са публикувани голяма част от лирическите произведения на Ботев, сатиричните му фейлетони и публицистика. Мото на вестника е „Истината е свята, свободата е мила!“.

В брой първи Ботев призовава да се води едновременно борба за национална и социална свобода и възлага надежда на българската емиграция, която трябва да се готви „за нови удари“..

Последният брой на „Дума на българските имигранти“ излиза на 5 август 1871 г.

“Към момента, в който издава този вестник, Ботев е на 23 години. От днешна гледна точка, той е прохождащ млад журналист, а от тогавашна, от гледна точка на историята, това са едни зрели публицистични творби, както и поетическите, които са включени в този малък по обем вестник, казва в “Нашият ден“ историкът проф.Вера Бонева и допълва:

“Ботев не страни от важните въпроси на деня. Такъв е църковният, който е решен с ферман за учредяване на Българската екзархия през 1870 г.

В своя типичен стил, в брой 4, Ботев прави уводна статия, която се казва – “Решен ли е църковният въпрос“. Там пише, че въпросът е решен формално и има ферман, но 10 години българският народ води упорита борба. В заключение на статията казва, че тепърва предстои да се решава българският национален въпрос и то с методите на политическата революция.

“Народът, вчера, днес и утре“ също е една поредица, станала емблематична в нашата традиция. Тя включва както общи съждения за статута на българите като подвластен и поробен народ, така и конкретни примери от турското правосъдие. Една много жива публицистика, разбираема както тогава, така и днес.“

Кръгът на читателите

“В началния период на българската журналистика, 40-те години, при първите сравнително малко на брой издания, кръгът на читателите е бил много тесен. Тогава няма достатъчно грамотни хора.

Но 50-те, 60-те и 70-те години на ХIХ в., когато излиза по-големият брой от тези общо 100 български възрожденски периодични издания, те достигат до много широка аудитория, включително и до неграмотни хора, тъй като в читалищата част от вестниците, особено легалните, са били четени на глас, включително и пред хора, които не са владеели четмо и писмо.“

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини