35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Председателски съвет ще преодолява кризата, предизвикана от „Промяната“ в НС

Днес продължава заседанието на Народното събрание, което беше прекъснато вчера заради липсата на съгласие за поста председател на парламента. Късно снощи на брифинг в парламента от „Продължаваме промяната“ съобщиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на 48-я парламент.

Председателски съвет преди пленарното заседание ще решава как да се преодолее блокирането на работата на Народното събрание.

Постът председател на Народното събрание предизвика безпрецедентна парламентарна криза. След като вчера нито една от петте номинации не събра необходимия брой гласове днес се очаква казусът да бъде решен с промяна на изборните правила или да се предложи друг вид гласуване.

От „Демократична България“ предложиха след края на заседанието като изход от кризата ротационно председателство на кандидатите на ГЕРБ – Росен Желязков, и на „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев. Малко по-късно стана ясно, че предложението среща подкрепата на ГЕРБ.

Лидерът Бойко Борисов обяви решението на Изпълнителната комисия на партията и заяви, че е готов на компромис в името на нормалната работа на новоучреденото 48 Народно събрание:

„Кризата, рецесията, в която влиза Европа – ние, е чудовищна, за да си играем на председатели. С радост бих им го отстъпил, но няма да е честно към избирателите на ГЕРБ“.

Часове след този развой от „Продължаваме промяната“ изненадващо съобщиха на късен брифинг в Народното събрание, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател с аргументи, представени от Асен Василев:

„Към момента ние не смятаме, че можем да продължим по този начин да вкараме страната в конституционна криза. Затова даваме стъпка назад, въпреки че смятаме, че Никола Минчев е най-достойният кандидат да води това Народно събрание“.

От „Продължаваме промяната“ не приемат предложението на ДБ за ротационното председателство на парламента:

„Смятаме, че ротационно председателство би било силно неефективно“.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев направи друго предложение:

„За председателски съвет, на който да се опитаме да излъчим една единствена кандидатура, която да се дебатира и да се гласува.“

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини