20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Председателят на ДАНС: Още руски дипломати ще бъдат отзовани

Служителите на ДАНС, уличени в шпионаж, работят в една дирекция и вече са отстранени от работа. Това каза на брифинг председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Единият от уличените е началник на сектор, а другият е началник на отдел. Двамата работят в агенцията повече от пет години и досега са определяни като добри служители.

От Държавна агенция „Национална сигурност“ са уведомили прокуратурата, когато са събрали достатъчно данни за дейността на уличените, за да може да се образува досъдебно производство.

През последните години агенцията е цел за руското разузнаване, анализират от ДАНС. Според Тончев ще има още руски дипломати, обявени за нежелани в нашата страна.

По-рано днес от специализираната прокуратурата потвърдиха, че разследват за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво в ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР, на пост „над средно ръководно ниво“.

„Става въпрос за случай на шпионаж, разкрит в следствие на активната работа на ДАНС. Това е престъпление против републиката. Този тип престъпления се извършват обикновено конфиденциално и са секретни, затова на този етап не можем да разкрием много подробности“, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация на лице, което е различно от изгонените руски дипломати. Предаването на информация е ставало непряко, чрез използването на онлайн платформи, показващи местоположението.

Кадър:БНТ

Последни новини

- Реклама -