- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Предстоят ключови промени в пожизнения ТЕЛК

Важни новини се очакват за хората с ТЕЛК тази седмица. Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че внася отдавна подготвяните промени в наредбата за медицинската експертиза, с които ще се разшири списъкът от заболявания с пожизнено решение за намалена работоспособност.

„Проведохме много срещи с хората с увреждания и с неправителствени организации и мога да кажа, че почти всички искания за промени в наредбата са удовлетворени“, съобщи в края на миналата седмица министърът. Окончателният вариант на наредбата е бил одобрен от МЗ преди дни, а промените ще се видят след публикуването им в „Държавен вестник“.

Припомняме основните промени в наредбата:

– МЗ предлага всички заболявания отново да влязат в оценката, като тя се определя от най-високия процент на най-тежкото увреждане, плюс 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания;

– промени има и в правото на чужда помощ, като най-голямата от тях е възможността чужда помощ да ползват и хора с психични заболявания, при които степента на увреждане е под 90%;

– пожизнен ТЕЛК ще се полага при още 29 заболявания като диабет тип 2, епилепсия, множествена склероза, аутистични разстройства;

– завишават се процентите, с които се оценяват някои заболявания, като за пръв път се признава увреждане и след първата година от прекаран инфаркт, както и при поставена клапа или направен байпас.

В „Държавен вестник“ предстои да излязат и приетите преди дни промени в закона за хората с увреждания, с които се намира решение за хилядите българи с изтекло решение. В момента заради блокажа на лекарските комисии, които работят с голямо закъснение, тези хора остават без доходи. С промените правата им няма да се прекъсват заради закъснение в преосвидетелстването, което не е по тяхна вина и те ще продължат да получават инвалидните си пенсии, финансова подкрепа и заплащане за личен асистент до излизането на новото решение. Ако то е за по-ниска степен на неработоспособност, полученото в повече няма да се връща.

Докато наредбата за медицинската експертиза би следвало да влезе в сила след публикуването в „Държавен вестник“, то възстановяването на правата по закона може да стане и от март, а не от следващия месец. Това е така, защото след обнародването на промените в закона започва да тече 14-дневен срок за регионалните здравни инспекции да изпратят данните за забавените решения за преосвидетелстване на НОИ, АСП и т.н., а тези институции имат нужда от технологично време да подготвят новите ведомости.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини