- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Президентът вика ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на среща още утре

Президентът Румен Радев още утре вика на среща ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков 2“. Радев очевидно бърза с консултациите за съставяне на правителство.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Радев да не бърза с връчването на мандатите:

„Президентът Радев е президент на България – той би трябвало да има интерес да има редовно правителство. Затова очаквам добросъвестно, добронамерено да се отнесе към този въпрос.“

Срещата с ГЕРБ-СДС ще бъде от 15 ч., а с ПП-ДБ – в 17 ч.

Това ще се случило в първия ден след избирането на председател на Народното събрание. Заради проточилата се със седмица процедура президентът не успя да забърза завъртането на политическата рулетка, тъй като парламентарните групи, с които ще се среща на консултациите, формално не бяха създадени (това се случва след избирането на председател на Народното събрание – б.а.).

По всичко личи, че този път Радев няма да бави връчването на мандатите, както направи в предходния парламент. Тогава той връчи първия мандат точно два месеца след изборите. Сега стратегията е друга – той първо свика НС в предпразничната седмица, а сега започва консултациите в първия възможен момент. Очаква се първият мандат да бъде връчен скоростно – още идната седмица.

В началото на април Радев даде да се разбере, че няма да бави връчването на мандатите.

„Трябва ли да дам повече време, или не? Какво се случи след миналите избори – дадох много време, за да се загърби острата предизборна риторика, а претенциите към президентската институция – че президентът иска да управлява със служебно правителство и разтяга процедурата“, каза той.

Снимка: БТА/Цветомир Петров

- Реклама -

Последни новини