- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Президентът: Инфлацията до голяма степен се дължи на предишни управленски решения

ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа, но аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

„Очаквам в работата на комисията и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека не обезличаваме допълнително машинното гласуване“, призова той.

В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение за изборите. Не трябва да се насажда недоверие в изборите, защото и без това избирателната активност не е такава, каквато трябва да бъде.

Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната – подписването на меморандума за производство на евромонети, подчерта Радев. В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза:

„Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към еврозоната. Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както представят решения на много от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие и прозрачност“.

Според Румен Радев инфлацията, която ни спира да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 г., до голяма степен се дължи на предишни управленски решения.

„Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват, защото досега те плащаха цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения“, коментира още Румен Радев.

Случаят в Локорско много ясно показа, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към трафика на мигранти, смята президентът.

„Показателно е, че в други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор, а при нас трафикантите са заловени от органите на МВР, но получават споразумение с прокуратурата до 5 месеца и това е покана към тях отново да извършват същите престъпления“, коментира той.

Според президента „самохвалствата за нулева миграция отпреди години“ показват, че се е водела политика на снишаване, бездействие и липса на реална борба с нелегалния трафик.

По-рано днес Румен Радев приветства новозавършилите лекари от випуск 2022 г. на Медицинския факултет към Медицински университет-София, които получиха тържествено дипломите си днес.

- Реклама -

Последни новини