- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Президентът Радев говори с евроконсерватори и реформисти

Разширяването на свързаността в рамките на Европейския съюз (ЕС) е от ключово значение за справяне с икономическата и енергийна криза и за недопускане на изострянето на неравенствата между отделните страни членки.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с членове на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент и трябва да бъде приоритет на всички европейски държави, заяви президентът по време на дискусията. Радев обсъди вчера с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел нуждата от повече солидарност с държавите, които формират външните граници на ЕС и са пряко изложени на миграционния натиск.

Засилването на подкрепата за страните на първа линия, подложени на най-тежък миграционен натиск, гарантира сигурността на всички държави членки, каза държавният глава днес по време на дискусията. Той призова също така и за приемането на България и Румъния в Шенген на основа на установените критерии. Според него присъединяването на двете държави ще допринесе за консолидирането на ЕС както от гледна точка на сигурността на Съюза, така и с оглед усилване на неговия икономически потенциал, като бъдат избегнати изкуствени разделителни линии в условията на икономическа криза и нарушени вериги на доставки.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за реалното придвижване на законодателния пакет по отношение на миграцията и предоставянето на убежище, така че да има реална реформа в европейската политика в тези сфери.

В отговор на въпрос Румен Радев подчерта, че енергийната политика на служебното правителство е гарантирала сигурност на доставките на енергийни ресурси не само в национален, а и в регионален мащаб.

Представителите на ЕКР поставиха и темата за изграждането на зелена икономика в ЕС и призоваха за преосмисляне на темповете, с които се осъществява този преход, който оказва влияние върху цялостното развитие на страните членки.

Радев постави и въпроса за системното нарушаване на правата на българите в Република Северна Македония, въпреки че страната нееднократно настоява, че е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Войната на Русия срещу Украйна и негативните последици за сигурността и икономиката на Европа от този конфликт, както и необходимостта от преустановяване на военните действия и връщане към диалога, също бяха във фокуса на срещата. Разговорът бе по инициатива на групата на ЕКР, която провежда в София изнесено заседание.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини