spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Премиерът на Италия подаде оставка за втори път

Избрано

 

Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка за втори път в рамките на седмица. Тази сутрин Долната камара на парламента трябваше да гласува вот на доверие, но в първите минути на заседанието, той заяви, че планира да се оттегли от поста.

Наричат го „спасителя на Еврозоната“ и Супер Марио. Италианският премиер и бивш шеф на ЕЦБ Марио Драги, обаче, не успя да спаси страната от политическа криза.

След като снощи отново спечели вот на доверие – този път в Сената, но отново не срещна подкрепата на трите основни партии в коалицията, все по-сигурно ставаше, че за втори път за седмица Драги ще подаде оставка. Днес се очакваше гласуване в долната камара на парламента, но в началото на заседанието премиерът даде заявка, че ще се оттегли от поста. И не скри емоциите си.

До разпада на управляващата коалиция се стигна, след като движението „Пет звезди“ на бившия премиер Джузепе Конте отказа да подкрепи пакет от мерки срещу социално-икономическата криза, а другите коалиционни партньори обявиха, че вече не желаят да управляват заедно с популистите.

Известен с принципните си позиции, Марио Драги настояваше, че ако ще бъде начело на страната, то трябва да ръководи правителство на националното единство. Въпреки призивите на хора от различни политически сили да остане на премиерския пост и въпреки че преди седмица президентът Серджо Матарела вече веднъж отказа да приеме оставката му, днес Драги отново се отправи към двореца Куиринале, за да подаде оставка за втори път.

Според проучване, 65% от италианците не искат предсрочни избори.

Ако президентът Матарела приеме оставката на Драги, италианците ще гласуват на предсрочни избори през есента.

Източник: БНТ

Последни новини