- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Премиерът: Няма да подкрепим санкции срещу Русия, които не можем да си позволим

„Правителството няма да подкрепи санкции срещу Русия, които са неизгодни за страната ни“. Това подчерта в Народното събрание премиерът Кирил Петков.

Отговорът беше на въпрос, свързан с обявеното вчера от премиера пред агенция Ройтерс, че България може да иска изключение от санкциите на Европейския съюз за руски петрол и газ.

„Ние обмисляме всяка една санкция поотделно, а не говорим общо. И тези санкции, които можем да подкрепим, ги подкрепяме, защото не е правилно тази война да съществува. Но тези санкции, които просто не можем да си позволим ги подкрепяме. Сега, ако се спре петролът в този момент от Русия, имаме проблем“, каза Петков.

На всеки български граничен пункт ще бъдат изградени центрове за издаване на документи за временно пребиваване на всеки украински гражданин, който бяга от войната, съобщи Кирил Петков по време на блиц парламентарния контрол.

Във формуляра ще има специфичен номер, който ще служи като официален документ на бежанците, които влизат на територията на България. Още от границата данните ще бъдат изпращани към министерството на туризма, а те ще осъществяват връзка с хотелиерите:

„Те се насочват към тези хотели в координация с областните управители, така че да няма хаос и тези хора да бъдат настанени в хотели, които в момента са извън туристическият сезон. След това нашите  хотели могат да си дадат своите разходи от насочените украински пребиваващи с обезщетение от 40 лева на човек. Тези, които минават просто през България минават с туристическа виза, така че за тях държавата не прави нищо, те сами се оправят, но тези, които искат да използват България като убежище, минават по този канален ред“.

Държавата ще създаде платформа за намиране на работа и за бърза интеграция на бежанците у нас, посочи още премиерът.

„Така че да могат тези хора бързо да се интегрират в българското общество. Едновременно с това има координация с министерство на образованието и министерство на здравеопазването, така че да имат и адекватни медицински грижи и за техните деца да има възможност да се интегрират в учебната ни система.“

 

Източник: БНР

снимка: БГНЕС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини