19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.
Категории:

Преференции разместват „фабричната“ наредба в листите на ДБ

Граждански активисти разместват листите на ДБ в София. Десните са единствените, чиито избиратели са демонстрирали силен преференциален вот в столицата и постигат реални размествания.

Освен водачите на листи, голям брой преференции са събрали Елисавета Белобрадова („Майко мила“), Кремена Кунева (от проекта „За доброто“), икономистът Мартин Димитров и доскорошният министър на дигитализацията Божидар Божанов.

В 23 МИР Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова се изкачват от трето и седмо място съответно на второ и трето, тъй като събират повече преференции от водача Надежда Йорданова и минават 7-процентния праг от общия брой на гласовете на коалицията за дадения избирателен район. Към резултата на Йорданова обаче се добавят и гласовете без преференция и тя остава първа. Все още не е ясно колко мандата взема ДБ в този район.

В 24 МИР икономистът Мартин Димитров събира повече лични преференции от водача Христо Иванов и така става втори. Трета е Кремена Кунева. Не е ясно дали ДБ ще има трима депутати в този район. Първото място на Христо Иванов се запазва след добавяне на гласовете без преференции.

В 25 МИР водачът Владислав Панев също не може да бъде изместен, но силен вот получават Елисавета Белобрадова (минава от четвърто на второ място) и третият д-р Александър Симидчиев.

Иван Калчев-Глиги не събира достатъчно преференции за разместване на двете листи, в които участва – в 23 и 24 МИР.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини