20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Прехвърчат искри в коалицията заради АЕЦ „Белене“

Искри прехвърчаха от „Позитано“ 20 след изказвания на премиера Кирил Петков по темата. Той е с нагласата правителството да не строи „Белене“, но да мисли за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“ и тя бе заявена отново вчера.

Рано тази сутрин Изпълнителното бюро на НС на БСП прие и разпространи следната позиция:

„Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта „Енергетика“, заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението“, което цитира: „Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“.

„Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ „Белене“. Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение“, пишат от Столетницата.

Правителството няма да строи АЕЦ „Белене“, но ще мисли за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“, заяви Кирил Петков пред бТВ.

Изказването идва в момент, когато вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е в САЩ, където ще дискутира и сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика.

Източник: бТВ

Снимка: Вести.бг

 

 

 

 

Последни новини

- Реклама -