- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Пригожин с нови обвинения към руското военно командване

Собственикът на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин направи днес двусмислен и нецензурен коментар относно тези, които ръководят войната на Русия срещу Украйна, с което рискува да си навлече още повече гнева на Кремъл, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на дълга тирада, отнасяща се до липса на муниции за компанията „Вагнер“, воюваща в Източна Украйна, Пригожин спомена лице, което той нарече „щастлив дядо“, който си е мислел, че всичко е било наред с военната кампания, която в Москва наричат „специална военна операция“.

Пригожин направи коментара във връзка с предходното си изказване относно продължителния отказ на министерството на отбраната да снабди неговите войници със снаряди, необходими за поемането на пълен контрол над град Бахмут.

От министерството на отбраната казаха, че се работи по това да бъдат подсигурени с всичко необходимо всички военни единици на бойното поле.

„А щастливият дядо си мисли, че е добър. Ако се окаже, че е прав, тогава нека Бог да даде здраве на всички. Но какво ще прави страната, нашите деца и внуци, които са бъдещето на Русия, и как ще можем да спечелим тази война, ако по стечение на обстоятелствата (тук само спекулирам) се окаже, че този дядо е абсолютен тъпанар?“

Не е ясна самоличността на дядото, който Пригожин споменава достатъчно двусмислено, за да се появят спекулации.

Пригожин и преди е изразявал презрението си към министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу и към началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов, но избягва лични критики към руския президент Владимир Путин.

Анализатори казаха, че внезапните изблици на Пригожин през последните дни, в които той обяви, че силите му ще се оттеглят от Бахмут поради проблеми с доставките на муниции, след което каза, че те ще останат, а по-късно отново намекна, че те може да напуснат Бахмут, приличат на опит да се отклони вниманието от обвиненията за липса на бърза победа на бойното поле в този украински град.

Днес Пригожин заяви, че му е било казано, че ако той и войниците му напуснат позициите си в град Бахмут, ще бъдат считани за предатели, предаде Ройтерс.

„Вчера дойде военно нареждане, в което ясно се заявява, че ако напуснем нашите позиции (в Бахмут), това ще се счита за предателство към Родината. Това беше съобщението до нас“, каза Пригожин.

Но ако няма боеприпаси, ние ще напуснем нашите позиции и ние ще бъдем тези, които ще питат кой всъщност е предател на родината. Очевидно този (предателят на родината) е човекът, който е подписал заповедта за доставка на твърде малко муниции“, каза още Пригожин.

Той каза, че войските му ще останат в Бахмут и ще продължават да настояват да получат муниции „още няколко дни“.

Пригожин, който твърди, че силите му са превзели 95% от града, каза, че част от редовната армия е напуснала позициите си, оставяйки флангът на „Вагнер“ временно непокрит. Проблем, който според него неговите войски трябва да решат.

„Проблемът не е с войниците. Проблемът е с хората, които ги ръководят и им дават задачи. Рибата се вмирисва откъм главата“, каза той, наричайки заповедите „незаконни“ и „предателски“, давани, по неговите думи – от малка клика.

- Реклама -

Последни новини