- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Приеха на първо четене промените в Закона за хората с увреждания

Депутатите единодушно подкрепиха на първо четене промените в Закона за хората с увреждания, внесен от ГЕРБ.

С промените решенията на ТЕЛК ще важат до явяването на хората с увреждания на комисия, за да запазят правата си и да не връщат пари. Срокът за допълнителни промени в този законопроект до второто четене ще е три дни.

Припомняме, вчера имаше протест на хора с увреждания пред Министерския съвет. Една от причините е големият брой жалби на ощетени хора с увреждания поради изтеклите срокове на техните решения на ТЕЛК – средно с по 6 месеца.

По думите на депутата Георги Гьоков от БСП е нужна цялостна реформа в ТЕЛК. „За която между другото има огромна съпротива от всички”, каза той.

Колегата му Севим Али от ДПС поясни, че има много случаи на забавени експертизи. „От години МТСП, както и Министерството на здравеопазването, спорят за това в кое ведомство какви правомощия са разписани“.

Депутатът Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ обясни, че без решение на ТЕЛК хората остават без доходи, защото нямат право и на социални помощи. „Плюс това тези частични промени решават все пак обективни проблеми, за които по различни причини носят само компетентните органи“, обясни Белобрадова.

Искрен Арабаджиев от ПП поясни, че тяхната парламентарна група застава зад този законопроект. „Всички знаем за случаи на корупция в ТЕЛК комисиите, общата сума на помощта, която се дава и чрез инвалидните пенсии в НОИ, и тази, която се дава през МТСП, достига до 3,7 млрд. лева“, каза Арабаджиев.

- Реклама -

Последни новини