- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Природният газ в Европа поевтиня драстично

С приближаването на Европа към края на зимния сезон газохранилищата са пълни на около 65% – доста над 10-годишната осреднена стойност от 54% за този период на  годината, съобщава БНР.

Има и нарастване на производството на електроенергия от алтернативни енергийни източници, включително вятърна и ядрена енергия. Освен това усилията за пестене на енергия от домакинствата и предприятията помогна да се избегне енергиен дефицит. Нови данни показват, че търсенето на газ в Германия е било с около 8% по-ниско в началото на февруари от четиригодишната средна стойност, докато през 2022 г.

Междувременно Европа продължава да търси алтернативи на доставките на руски газ, включително от Катар и Оман, докато вторият по големина износител от САЩ на втечнен газ Freeport възобнови доставките след няколко месеца на прекъсване заради пожар.

Анализаторите обаче се съмняват дали спадът в цените ще продължи още дълго. С наближаването на края на зимата и намаляването на търсенето на отопление, по-ниските цени могат да направят газа по-икономичен за производството на електроенергия в Европа от алтернативи като въглища.

‘Цените на газа паднаха до диапазон, който предполага, че сега е по-изгодно да се управляват газови инсталации с най-висока ефективност в сравнение с най-нискоефективните въглищни инсталации“, отбеляза Щефан Улрих, анализатор в агенция Bloomberg.

Също така се повишава търсенето на газ от Индия до Китай. Цените могат да се повишат, ако има и продължително студено време преди края на зимата или ако има прекъсвания на доставките.

 

- Реклама -

Последни новини