spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
16.5 C
София

Природният газ ще поскъпне с около 17% през септември

Избрано

Деница Златева

 

Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева пред журналисти след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

На нея беше обсъден доклад относно заявление на дружеството от 11 август за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия. По-рано днес стана ясно, че „Булгаргаз“ ще иска ново увеличение на цената от 6%.

По думите й това е увеличение с около 17 процента спрямо цената за август. Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс.

На въпрос докъде са стигнали разговорите с „Газпром“, Златева отговори, че „Булгаргаз“ като страна по договора го изпълнява и всеки ден изпраща заявки за доставки, но получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден.

Тя поясни, че разговорите, които се водят към момента, са на политическо ниво и общественият доставчик на този етап изпълнява само сега съществуващия договор с изпращане на заявки.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ изтъкна, че нужните количества газ за септември са осигурени.

Последни новини