- Реклама -

- Реклама -

-0.9 C
София
събота, 9 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Приятелските кръгове във властта

Александър МЕТОДИЕВ

Новите лица в политиката следват старите схеми за кадруване във властта. Това показват първите назначения в държавната администрация само месец и половина след старта на правителството с водещ партньор „Продължаваме промяната“.

Роднини, приятели, съдружници и доверени адвокати вече заемат ключовите постове в Министерския съвет. Очаква се тенденцията да продължи с шефовете на агенции, комисии и дирекции. Според критиците на „Продължаваме промяната“ това крие рискове от концентрация на власт и пари в един кръг от хора. В зората на демокрацията такива бяха хора от Държавна сигурност, „Агнешки главички“ по времето на Иван Костов, юпитата при НДСВ, различни олигархични групи при Тройната коалиция и ГЕРБ. За кръг „Харвард“ се говори още преди правителството на „Продължаваме промяната“ да стане факт.

Според привържениците им близките връзки между управляващите са нормални, защото си имат доверие и ще пренесат успешния модел от бизнеса в управлението на държавата.

Семейство Лорер се простира в две министерства

Връзките между роднини в новата власт бяха посочени официално първо от КПКОНПИ. Комисията дава становища по законопроекти. На 1 февруари тя отказа да съгласува два нормативни акта. Посочи, че Министерството на растежа и иновациите ще контролира 4,3 милиарда лева европейски пари. Министър е Даниел Лорер. Контролира го вицепремиерът Асен Василев, чийто началник на кабинета е съпругата на първия – Виолета Лорер. Назначението не е незаконно, но КПКОНПИ вижда в него риск от корупция.

Премиер и министър – учредители на фондация

Близките контакти на Кирил Петков с министъра на образованието Николай Денков не са тайна за никого. Двамата са учредители на Фондация „Център за приложни изследвания и иновации“. Тя се финансира с пари на Петков и „Америка за България“ и обучава перспективни студенти. Близките контакти на двамата в науката прерастват в партньорство и в политиката.

Юристът на фондацията Лена Бориславова също влиза в политиката покрай контактите си с Кирил Петков. Тя е учредител и на „Продължаваме промяната“. Сега е началник на кабинета му и негово най-доверено лице в администрацията. Още като беше служебен министър на икономиката, той сключи с нея договор да обслужва Българската банка за развитие. Лена Бориславова е в управителния съвет и на сдружението „Български харвардски клуб“, откъдето са близките й контакти с Петков и Василев.

Калина Константинова работила във фирма на министър Божидар Божанов

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова е от „Продължаваме промяната“ и един от „ангелите на Кирил“, както станаха известни момичетата около премиера.

До влизането си в политиката и властта Константинова е работила в частния бизнес като търговски директор на компанията за блокчейн и иновативни технологии „Лог Сентинел“. Дружеството е собственост на Божидар Божанов. Днес той е министър на електронното управление. Така само за няколко месеца от подчинена на Божанов Калина Константинова става негов шеф. И това не е случайно. Божанов е представител на „Демократична България“ в кабинета и има по-малко влияние заради ниския резултат на изборите.

Калина Константинова и Божидар Божанов се познават много отдавна и са работили заедно и във второто правителство на ГЕРБ. Тогава двамата бяха съветници в кабинета на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Идеите им така и не се реализираха.

Вицепремиерът Борислав Сандов назначи съпартиеца и приятел Тома Белев

Борислав Сандов е най-високопоставеният член на кабинета от квотата на „Демократична България“. Той е вицепремиер и екоминистър. Сандов е съпредседател на „Зелено движение“, което е една от трите партии в ДБ.

В края на миналата година той попълни политическия си кабинет с Тома Белев. Спорен експерт с интереси за милиони според едни и честен човек според други. Тома Белев е в Националния съвет на „Зелено движение“, чийто съпредседател заедно с Владислав Панев е Борислав Сандов. Сандов и Белев са работили по много каузи в неправителствения сектор и са приятели от две десетилетия. В миналото Белев е бил кумир на Сандов, спомнят си техни приятели.

Новият шеф на обществените поръчки продавал продукта на Кирил Петков

Георги Николов е новият изпълнителен директор на Агенцията за обществени поръчки. Той идва на ключовия пост в държавната администрация от голяма търговска верига, където е ръководил отдел „Експанзия“ и е отговарял за разширяването на компанията с още магазини и имоти. В публичното пространство веднага се пусна информацията, че Николов е съдействал на Кирил Петков да вкара в продуктовия каталог хранителната добавка, с която премиерът е известен и зад граница. Дали това е така, не е ясно. Николов и Петков обаче са приятели от много години. Новият директор на обществените поръчки е един от хората, на които Петков имал безрезервно доверие.

Кадри на Слави превземат Регионалното министерство и енергетиката

Вицепремиерът Гроздан Караджов от квотата на „Има такъв народ“ слуша партийната воля, показа проверка на „Филтър“. Той вече назначи за шеф на АПИ ексдепутата от партията Тодор Василев, който се оказа висш служител в компания на приятел на Слави Трифонов. За зам.-министър е назначена Деляна Иванова, която беше народен представител в 45-ото и 46-ото народно събрание.

Финансовият експерт на ИТН Пламен Данаилов също се отказа от парламента, за да стане зам.-министър на енергетиката. Преди месеци той беше предложен от ИТН за финансов министър, но правителството беше оттеглено и се стигна до нови избори. Пламен Данаилов е сочен за близък до крилото на Тошко Йорданов в партията.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -