9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Проверяват шефове от полицията, наредили задържането на бившия шеф на Булгаргаз

Софийска градска прокуратура (СГП) извършва проверка на вишестоящи служители на Главна дирекция национална полиция (ГДНП), които са наредили незаконно арест на бившия шеф на Булгаргаз Николай Павлов, става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Проверката е за това, че представители на ръководството на ГДНП са дали писмени указания за започване на досъдебно производство и арест на бившия ръководител на дружеството. От СГП изпратиха до медиите факсимилета, парафирани ръчно.

Прокурори от СГП отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с Булгаргаз по данни за извършено престъпление по чл. 282 от НК от висшестоящи служители от ГДНП. (Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация, гласи член 282 от НК.)

След анализ на материалите по делото, наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“.

От СГП предоставят копие от копие от резолюциите със заличени данни. Информацията се предоставя след разрешение на наблюдаващите прокурори, уточняват от СГП.

Датата на докладната записка с ръчните парафи за арест на Павлов е от 27 януари. На 1 февруари президентът Румен Радев заяви по повод случващото се с Булгаргаз: Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. И изрази надежда, че правителството няма да се изкушава от наследения управленски модел, „който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“. 

Източник: OFFNews

 

Последни новини

- Реклама -