- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проговори сламеният човек на шефа на НАП: Имаш много поздрави от Спецов и Василев

Избрано

„Имаш много поздрави от Спецов и Василев. И си затваряй устата, иначе ние ще ти я затворим!“ Такива заплашителни обаждания получил строителният работник Данаил Николов, който купил фирмата на Румен Спецов с над 1 млн. лв. задължения. Това разказва самият Николов в интервю за колегата Симон Милов, пише ПИК.

През 2016 г. Спецов прехвърля на Данаил Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Година по-късно се оказва, че търговското дружество вече е в списъка с длъжници на НАП, като към месец март 2021 г. задълженията му към бюджета са над 1,1 млн. лв.

Обстоятелства, които вероятно са били известни на Спецов, защото няма данни Данаил Николов да е упражнявал някаква легална професия или да се е занимавала с бизнес, преди изненадващо да стане собственик на фирма, генерираща обороти за милиони. (През 2014 г. фирмата „Гранекс Трейдър“ има отчетен оборот за над 6 млн. лв.)

Някъде по това време Николов започва постепенно да придобива търговски дружества. В крайна сметка е вписан като собственик и/или управител на 25 фирми. Общото между тях е, че са с натрупани милиони задължения заради неплатени данъци. Допреди няколко години подобни схеми бяха често прилагани при източване на ДДС и/или укриване на задължения. След източване на фирмите същите се прехвърляха на малоимотни лица, от които държавата не може да си прибере задълженията и в крайна сметка НАП ги отписва.

Данаил Николов разказва още, че когато скандалът с фирмата на Спецов е гръмнал, негов приятел, също строителен работник, му се обадил и му казал, че трябва да отиде в Сърбия и да се крие там. Така нищо неподозиращият мъж изчезва от страната, а като компенсация започва да получава пари всеки месец. Първоначално му се изпращат по 1000 евро, а по-късно сумата нараства до 1500 евро на месец. До преди няколко месеца, когато преводите спират.

Николов споделя още, че е получавал обаждания от скрити номера, в които му се казва: „Имаш много поздрави от Спецов и Василев (по твърденията му Асен Василев). И си затваряй устата, защото иначе ние ще ти я затворим“. Обажданията са се случили през последните дни, а строителният работник е получавал и заплашителни есемеси.

 

Източник: ПИК

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини