- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Продължава борбата с корупцията в Украйна: Масови арести и уволнения

Ръководството и длъжностни лица на Одеската областна военна администрация са уличени в присвояване на повече от 7 милиона гривни (около 350 хиляди лева) от държавния бюджет при закупуването на хранителни продукти за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това е разкрило разследване под процесуалното ръководство на Генералната прокуратура на Украйна.

В съобщение на държавното обвинение се казва, че по случая са повдигнати обвинения за присвояване на средства в особено големи размери (част 5 на член 191 от Наказателния кодекс на Украйна). Сред разследваните са бившият заместник-началник на Одеската областна военна администрация, началникът на една от дирекциите и началник на един от отделите, както и директорът на търговско дружество.

Досъдебното разследване се извършва от Главна дирекция на Националната полиция на Украйна.

Според полицията 500 милиона гривни са били отпуснати за закупуване на продукти за военните и още 106 милиона за оборудване и униформи за части на териториалната отбрана и доброволчески формирования. Чиновниците купували стоките на цени, много по-високи от пазарните, а получената разлика се разпределяла между всички участници. Само по един от договорите за купуване на продукти групичката е спечелила повече от 7 милиона гривни.

„През април 2022 г. само по един договор, сключен с дружество, което се е намирало под контрола на групата, за закупуване на продукти за 40 милиона гривни, печалбата от разликата в стойността достигна седем милиона. Но размерът на присвоените бюджетни средства може да е многократно по-голям, така че работата на разследващите продължават“, казва вр. и. д. ръководител на Националната полиция на Украйна Иван Вихивски, цитиран от „Суспилне“.

„Познавам ги хората, в задълженията ми е да водя техническа, счетоводна и складова отчетност, не съм водила преговори, нямате никакви доказателства“, заявила една от обвиняемите в момента на повдигане на обвиненията.

Машинации със земя за 25 милиона гривни

В един и същ ден Службата за безопасност на Украйна проведе няколко ареста в акции, насочени срещу корупцията. В пристанище „Черноморск“ е разкрита измама със земя за 25 милиона гривни. На замесени в случая служители са повдигнати обвинения, съобщиха от отдел „Стратегически разследвания“ на Националната полиция на 2 февруари.

Според разследването служителите са извадили от държавната собственост парцели, намиращи се в акваторията на черноморското пристанище. Без одобрението на Министерския съвет те са дали разрешение и са одобрили проекта за земеустройство за обособяване на на поземлен имот с площ 0,9 хектара в акваторията на Сухия лиман. По-късно този парцел е бил прехвърлен незаконно в ипотека за изграждане на съоръжения. В резултат на незаконното отчуждаване на парцела държавата е претърпяла загуби в размер на почти 25 милиона гривни, около 1,2 милиона лева.

Повдигнати са обвинения на бившия вече първи заместник-шеф на агенцията по водите и бивш бивш заместник-министър на околната среда и природните ресурси, както и бивш кмет на Черноморск, според „Суспилне“ става въпрос за Валери Хмелнюк, на бившия заместник-началник на районния отдел на Държавния кадастър в Днепропетровска област и на бившшеф на отдел на Държавната агенция по водите.

Чистка в митниците, кабинетът освободи цялото ръководство

По-рано тази седмица в сряда ръководителят на парламентарната фракция на партията „Слуга на народа“ Давид Арахамия обяви за уволнението на целия ръководен състав на Държавната митническа служба. Украински издания твърдят, че Министерският съвет е уволнил и. д. началник на украинските митници и двама негови заместници. Единият от заместниците му е отказал да напише молба за напускане и е излязъл в болнични.

В действията на киевските власти има както решителност, така и значителен компонент кризисен пиар и показност. Самият Арахамия, срещу когото имаше публикации за укрити в официалните му декларации доходи обяви в Телеграм в сряда „какво предстои днес“: претърсвания в данъчното ведомство, връчване на обвинения на висши служители на отбраната, обиски у Коломойски и „Укрнафта“, редица секретни процесуални действия, обиски у Аваков, обиски у Столар, освобождаване на цялото ръководство на митническото управление.

Това е само началото

„Страната ни ще се промени по времето на войната. Ако някой не е готов за промяната, тогава самото правителство ще дойде и ще му помогне да се промени“, написа Арахамия.

Действително още същия ден беше съобщено, че са били извършени претърсвания у бившия вътрешен министър Арсен Аваков, бизнесмена Игор Коломойски и предприемача Вадим Столар. Във вторник вечерта, коментирайки последните събития, които имат белези на антикорупционна борба, секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов коментира: „Това е само началото“.

Според анализатори, които наблюдават процесите в Украйна през последните няколко седмици, властите в Киев са преценили, че имиджовите и идеологически щети, които ще претърпи Киев от страна на руската пропаганда, която ще се възползва от ситуацията, са пренебрежимо малки в сравнение с щетите, които нанася на воюващата страна ширещата се още отпреди войната корупция.

- Реклама -

Последни новини