20 C
София
събота, 22 юни 2024 г.
Категории:

Прокуратурата: Липсва каквато и да е информация за част от лицата в списъка на Кирил Петков

Във връзка с извършвана по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт проверка относно предоставени от министър-председателя Кирил Петков медийни публикации в общ обем от 588 страници, свързани с 19 лица, на 10.02.2022 г. Върховната касационна прокуратура (ВКП) изиска от Министерство на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и дали и какви действия са предприели спрямо същите съгласно законовите им правомощия, съобщават от прокуратурата.

Към момента във ВКП е постъпил следния обем от информация:

  • от министъра на вътрешните работи – шест страници
  • от Държавна агенция „Национална сигурност“ – осем страници
  • както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП.

В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предупредени за отговорността им по чл. 405, ал.1 от Закона за съдебната власт при неизпълнение на разпореждане на прокурор, дадено по съответния ред.

След анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация.

Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от г-н Кирил Петков, съобщават от прокуратурата.

Източник: БНТ

снимка: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини