17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Прокуратурата призовава Кирил Петков и Лена Бориславова на разпит

Премиерът Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната им среща с главния прокурор Иван Гешев на 4 февруари, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Това съобщиха от държавното обвинение. От там обясниха, че по време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. От своя страна главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил увереност, че ПРБ стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

От прокуратурата припомнят, че съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“ относно предоставената от  министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България. С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от  министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова, уверяват от държавното обвинение.

Източник: Труд

Снимка: Труд

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини