13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Прокуратурата: Руски дипломат у нас е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност

Гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България. Това съобщават от прокуратурата.

Това е установено след съвместни действия на Специализираната прокуратура и ДАНС. Образувано е досъдебно производство за престъпления срещу Република България.

„Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност”, съобщават от обвинението.

Главният прокурор поздрави от Twitter Специализираната прокуратура и ДАНС за „поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на България”.

В публикацията си той уточнява: „Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи”.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img