- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Прокуратурата: Системно се нарушават принципите на върховенството на закона

Ръководството на прокуратурата представи позиция във връзка със „системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власти“.

Заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева алармира за представяна в медиите невярна информация от 15 до 27 март тази година. Такива твърдения са правени срещу конкретни магистрати с цел да се урони престижът на съдебната власт, смята ПРБ.

Изкривява се обществената представа за работата на прокуратурата. Застрашени са правата на всички граждани с оглед нарушаване върховенството на закона, категорични са от държавното обвинение.

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи: Главният прокурор е разпоредил сигнала с изречението „да се образува досъдебно производство” като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това.

Изказването показва непознаване на Конституцията и законите на Република България, категорична бе Пиронева. Тя цитира конкретни изказвания и на депутата от ПГ на ДБ Христо Иванов, вицепремиера Асен Василев, началника на политическия кабинет Лена Бориславова, министър-председателя Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова както и други политически фигури.

Посочените твърдения са по различни казуси, сред които „Барселонагейт“, разпита на Васил Божков, закриването на специализираното правосъдие.

Десислава Пиронева обяви, че занапред прокуратурата редовно ще прави обзор на неверните твърденията по адрес на държавното обвинение, придружен от отговори по всяко едно от тях.

За всичко това ще бъдат уведомени и европейските партньори, посочи още Пиронева.

 

 

Източник: Нова

снимки: Нова

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини