spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 3 октомври 2022 г.
8.5 C
София
Категории:

Прокуратурата: 15-годишен сириец е управлявал автобуса в Бургас

Избрано

„Повдигнато е обвинение на едно лице, сирийски гражданин, непълнолетен, за който е установено, че е управлявал автобуса, с който е причинена умишлено смъртта на двамата полицаи“, заяви на брифинг прокурор Соня Петрова.

По думите ѝ случаят е квалифициран като особено тежък. Наказанието, предвидено за престъплението, е от 3 до 10 години, тъй като лицето е непълнолетно, това е най-тежкото възможно наказание, което може да бъде наложено в този случай.

„ДНК експертизата съвпада с ДНК профила на лицето, което е задържано. Това доказва по несъмнен начин, че той е управлявал моторното превозно средство, лица от автобуса са го разпознали. Знаем кой и откъде е закупил автобуса, разпитани са лицата. Към този момент не е установено съпричастие на полицейски служители“, обяви началникът на окръжния следствен отдел Теньо Гайдаров.

Предстои да се изясни дали през цялото време 15-годишният Омар е карал автобуса, свидетелските показания го доказват.

„В Районна прокуратура-Бургас са предявени 3 обвинения на 3 лица, едно от които е непълнолетното лице и на още две лица. Всички са сирийски граждани, като едното лице е с хуманитарен статут, а останалите две сирийски лица са със статут на постоянно пребиваващи в страната. Техните обвинения са за противозаконното подпомагане на 47 броя чужди граждани без документи за самоличност. Автобусът е тръгнал в посока Крушевец през Малко Търново, направени са два опита той да бъде спрян, 13 лица са непълнолетни, има и на 4-5 години“, допълни прокурор Мария Маркова.

Тя поясни, че за този вид престъпление е предвидено наказание от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 000 лева. По отношение на останалите задържани лица се събират доказателства. Към момента на задържания български гражданин не е предявено обвинение за съучастие.

Лицата са задържани до 72 часа, предстои внасяне на искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Едното лице е водач, другото лице е спътникът, който е настанявал лицата в автобуса, третото лице е закупило автобуса и е го е предоставил за ползването му“, каза още прокурор Мария Маркова.

Последни новини