11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бандата за „златни паспорти“ действала 6 години

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за дейността на организирана престъпна група, действала 6 години и спомагала определени лица да придобият българско гражданство след инвестиция. Това обяви на брифинг пред журналисти Христо Кръстев, говорител на спецобвинението.

По данни на прокуратурата дейността на организираната престъпна група може да накърни интересите на България по отношение членството на страната в Шенгенското пространство, както и за отпадане на визите в САЩ.

„Досъдебното производство е образувано във вчерашния ден. Групата е действала в периода 2015 г. – 2021 г., като евентуално в тази престъпна група са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции. Сформиран е екип от петима следователи, двама прокурори, предвид това, че разследването се отличава с практическа правна сложност.“, допълни Кръстев.

Кръстев допълни, че в  днешния ден прокурори са изготвили искания по реда на чл. 159 от НПК, като се изисква документация и информация от Българската агенция за инвестиции, от Министерство на икономиката, Министерство на правосъдието, дирекция „Миграция“ при МВР. За случая ще бъдат уведомени Европейската комисия и Европейският парламент.

На въпрос дали Стамен Янев ще бъде привлечен като обвиняем, Христо Кръстев каза: „Към настоящия момент е образувано досъдебно производство поради факта на извършено престъпление, не поради факта на извършителя. В много ранен етап сме, за да установим кой точно какво престъпление е извършил“.

Прокурорът потвърди, че сигналът е подаден от народния представител Хамид Хамид.

 

Източник: БНТ

снимка: БНТ

Последни новини

- Реклама -