- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Промяната“ иска разследващите да ползват СРС без намеса на прокурор

Разследващите органи да могат да искат директно от съда разрешение за претърсване, изземване и освидетелстване, както и узаконяване на протокола, когато се е действало при неотложност. Това предлагат депутатите от “Продължаваме промяната”. В четвъртък те внесоха в парламента идеи за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

Сега искането се внася от наблюдаващия прокурор, на когото са го докладвали разследващите.

Според авторите, сред които водещ е бившият вътрешен министър Бойко Рашков, така ще се постигне бързина и процесуална икономия (често използвано понятие в съдебните зали, за да не се бави процесът).

В мотивите е записано, че е необходимо разследващите органи пряко да искат разрешение от съда за използването на специални разузнавателни средства. Сега то се подава от наблюдаващия прокурор, който преди това трябва да уведоми своя шеф.

В тази връзка е и другото предложение – да се увеличи кръгът на престъпленията, по които може да се използват специални разузнавателни средства спрямо свидетел, който е дал съгласие.

Този текст съществува в закона и в момента, но само за няколко престъпления.

Сега след предварително съгласие СРС може да се използват спрямо свидетел при трафик на хора, диверсия, организирана престъпна група, подкуп. Например основният свидетел срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева – Александър Ваклин, беше дал съгласие.

В предложението на “Продължаваме промяната” са включени всички тежки умишлени престъпления, посочени в Наказателния кодекс. Според авторите на проекта така ще се постигне по-голяма ефективност при разследването.

“Самият факт, че престъплението е тежко умишлено, означава, че е с висока степен на обществена опасност. Това би следвало да е достатъчно да се използват всички способи в НПК”, посочват авторите на проекта.

“Още повече че самият човек, чиито права се засягат, предварително е дал съгласие”, допълват те.

Предлага се също разследващи полицаи да водят досъдебните производства срещу магистрати. Сега те са поверени на следователи.

В измененията се иска да отпадне точно този, който беше въведен през 2018 г., защото бил неефективен.

“Те са подчинени на заместника на главния прокурор, а това не дава достатъчни гаранции за независимост и ефективност”, пишат вносителите в мотивите си.

 

- Реклама -

Последни новини