19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.
Категории:

Протестът на превозвачите в сряда започва в 8 часа (вижте графика)

Утре, 18 май, от 8 часа ще започнат протестите в София на превозвачите, съобщават транспортните синдикати. От Федерация на транспортните работници „Подкрепа“ и Съюза на транспортните синдикати в Българи уточняват, че до 9:30 часа работещите в столичния транспорт ще проведат протест на кръговите кръстовища на площад „Лъвов мост“ и площад „Сточна гара“, както и на Петте кьошета.
Демонстрациите ще преминат в шествие с обща крайна точка – Министерство на финансите, където за 10 часа е насрочен също протест.

Недоволните граждани ще продължат с шествие от 10.30 часа  към Министерския съвет, където от 11 до 13 часа ще проведат протестен митинг.

В знак на протест и под наслов „НЕ на унизително ниските заплати!“ работа ще преустановят и в Столична община, Район Красна поляна – от 10 до 11 часа.

Протестът настоява за диалог и актуализиране на държавния бюджет с цел преодоляване на последиците от пандемията и високите цени на горивата и енергоносителите. В него се включват работещите в столичния градски транспорт, метрото и Центъра за градска мобилност.

Заявления за протести са подадени и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

С искания за увеличаване на заплатите с 30% със задна дата от 1 януари служители в общината в „Красна поляна“ няма да обслужват граждани за 1 час от 10 до 11 часа.

Министърът на образованието Николай Денков  призова протестите да бъдат отложени с половин час, за да има нормално начало на матурата.

„Ние нямаме никаква друга възможност, при тази сложна организация, да компенсираме този ден с някакви други. По същата логика аз бих попитал, защо те не потърсиха други варианти, с които да си изпълнят правото на протест, без да пречат на младежите… В момента единственият призив, молба, както искате го наричайте, да започнат от 8.30 ч. нататък, за да не бъде възпрепятствано никое дете.“

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини