- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Протест заради прекратеното дело за възродителния процес

Избрано

Роднини на жертви на т.нар. възродителния процес протестират пред Съдебната палата заради липсата на правосъдие, което вече очакват в продължение на 31 години.

Поводът за протеста е прекратяването на делото за насилствената смяна на имената, заведено от прокуратурата през далечната 1991 г. срещу Тодор Живков, министърът на външните работи Петър Младенов, генерал Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, министър-председателят Георги Атанасов, и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП.

В края на месец май тази година прокуратурата прекратява делото.

Сафие Ирдаку е дъщеря на един от 517-те български граждани от турски произход, които комунистическият режим въдворява без съд и присъда в концлагера „Белене“ и на остров Персин. След като ѝ е отказана среща с главния прокурор, Сафие получава писмо.

„Прокуратурата ни изпрати на 7 юни, че е прекратила делото на 31 май. Всичко стана много светкавично.“

Представители на гражданска организация „За справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, представляващи задържаните без съд и присъда български граждани от турски произход в „Белене“, както и техни наследници, принудително изселени през 1989 година в Турция, седят пред Съдебната палата на мирен протест.

Журналистът Христо Христов поясни, че 15 организации настояват от главния прокурор да възобнови делото.

„И да се потърси от прокуратурата отговорност на всички изпълнители, а не само от тези петима от върхушката на комунистическата партия, които вече са починали“. Извършителите все още са живи.“

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини