9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още месец

„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около 1 месец”. Това заяви професор Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19. 

По думите й пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко”, категорична е тя.

„Зеленият сертификат ще остане само там където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта професор Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.

Източник: Нова

кадър: Нова

Последни новини

- Реклама -