17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Проф. Аргирова: Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено

„Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично. Спазихме напълно начина по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна“. Това заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова.

Във взимането на решението са участвали здравният министър, доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

„Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията а има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна“, заяви Аргирова.

Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Другите 2-2 и половина милиона все още са чувствителни към вируса, подчерта Аргирова. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември, дотогава ще е относително спокойно, каза още тя.

„Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки – носене на маска, спазване на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване“, призова Аргирова.

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен респираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

„И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря“, заяви тя.

Аргирова препоръча на ваксинираните с една или две дози да си поставят бустер и призова неваксинираните да се имунизират.

Кадър: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини