17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Проф. Витанов: Идва решителната седмица, Омикрон трябва да достигне пика си

Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той трябва да достигне пика си. Трябва, но е спънат добре, както виждате. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), тъй, че този регион ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността изобщо да не влезе в червената зона, расте.

Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната – пречупване на растежа на броя на новите случаи, пречупване на растежа на заетите легла в болниците и накрая – пречупване на високата смъртност. Насочваме се към пречупване номер 1. Както знаете, съгласно изчисленията ми още от ноември, през тази седмица Омикронът трябва да покаже какво може.

Базовото репродуктивно число е 1.08 – доста под 1.3. Обхватът на заразата все още расте, но виждате, крета, не хвърчи.

Няма от 25 000 регистрирани случая на ден нагоре. Вирусът се бори да достигне контролното число от 15 000 регистрирани случая на ден.

Резултат към момента – заетост на леглата под 50% от максималния капацитет за страната. Здравната система се справя феноменално. С медицинския персонал трябва да се внимава. Тези хора са освен герои и доста изтощени от дългата борба. Засега системата издържа и даже се справя отлично. Една седмица до 10 дни след първото пречупване се очаква да дойде и второто пречупване – пречупване на тренда на растеж на заетостта на леглата.

Зададена траектория на социалната система – да се размине с тотален локдаун. Резултат към момента – системата е далеч от тотален локдаун.

Смъртността. Тук ще дойде третото пречупване. То обикновено идва най-накрая.  Към края на февруари вече се очаква да е налице и то. Засега системата върви по зададената траектория, а тя е с очаквана регистрирана смъртност – 1% и по-малко от броя на регистрираните случаи.

Източник: Фейсбук
снимка: Фейсбук
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини