14 C
София
събота, 25 май 2024 г.
Категории:

Проф. Витанов: Тази седмица трябва да има пречупване на смъртността

„Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд – на смъртността“. Това обясни математикът проф. Николай Витанов.

„Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6 000, преди две – 8 000, а сега са около 4 000. За края на март в едно интервю казах, че очаквам под 5 000 случая на ден. Ето ги”, коментира той.

Проф. Витанов разясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, голяма част от страната ще е излязла от Етап 2 и ще се намира в Етап 1. Когато заболеваемостта пък падне под 150 на 100 000 се излиза от Етап 1 и се отива в Етап 0.

„Може да се каже, че доста неща зависят от това образно казано как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба, част от народа е доста инатест”, смята математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран. „Кой умира в момента – възрастни хора, които не са ваксинирани”, уточни проф. Витанов.

„Веднъж бях казал, че 25% от хората желаят да се ваксинират – те ще се ваксинират. За следващите 50% трябва да има допълнителни мерки – такива бяха допълнителните 75 лв. към пенсиите и т.н.”, допълни специалистът.

На въпрос защо отпада зеленият сертификат, той заяви: „Когато духа вятър – всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът – няма да има нужда от него и ще си отпадне”, посочи математикът.

Проф. Витанов разясни и отношението си към критиците в интернет, които нарича „юрдечета”. „Наричам само тези от тях, които говорят откровени глупости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата”, сподели с усмивка математикът.

Източник: Нова

кадър: Нова

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img