- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проф. Даниел Вълчев: Този ВСС не може да избере нов главен прокурор

Ще бъде направен сериозен опит за отстраняване на главния прокурор. Сметките, че този ВСС ще може да избере нов главен прокурор, са силно надценени и криви, защото и освобождаването и назначаването на главен прокурор стават с укази на президента.

Това заяви по бТВ деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев.

Според проф. Вълчев този ВСС, който по думите му е с отдавна изтекъл мандат, няма каквито и да е основания да прави големи промени в съдебната система.

„Има голямо запрашаване в атмосферата, купеста облачност и на много места ще вали с гръмотевици. Ако ние сме реколтата, отдавна има поражение върху самата реколта, тъй като времето е доста нестабилно в съдебната система“, така лаконично отговори на въпрос за случилото се във вчерашния ден – изказванията на главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

„Това, което се случва, показват няколко много важни неща – големият проблем на българската съдебна система, в частта ѝ с прокуратурата – не е личността на главния прокурор. Смяната на човек от един пост никога не решава проблемите в една система“, заяви проф. Даниел Вълчев.

По думите му начинът на предлагане и избор на главен прокурор не е добре измислен в конституцията.

„Главният прокурор няма инструменти да мете някого, но нека да видим какво има предвид и да му дадем време да видим какво ще направи“, каза той. Според него е много подходящ моментът да се обърнат проблемите към наказателното правораздаване – ненужното използване на тежки мерки за неотклонение, процесуални срокове, прокурорът да интерпретира факти.

Проф. Вълчев призова Народното събрание, докато все още работи, да избере парламентарната квота на новия ВСС. Не е ясно колко време ще има парламент, има сериозни усилия да има правителство и е хубаво да има такова, надява се той и добави, че когато има редовен кабинет, зад него стои Народно събрание.

Проф. Вълчев обясни, че стартира „Здравен барометър“ – нова гражданска инициатива, насочена към наблюдение, анализ и оценка на състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България.

- Реклама -

Последни новини