- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проф. Донка Байкова: Свръхтеглото е болестно състояние

Избрано

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

-Професор Байкова, вие сте сред най-известните наши специалисти по диетика и ви търсят много пациенти. В последните години стремежът към отслабване се превърна в истинска мания. По-суетни ли станахме или има и друго нещо?

-През 2010 година стана известно, че мазната тъкан не е инертна и буферна, която предпазва вътрешните ни органи от травми, както се считаше до тогава. Уви, установи си, че уголемените мастни клетки стават ендрокринни жлези и отделят десетки хормони. Ние знаехме рисковете от свърхтеглото, но не разбирахме, че това е причината. Тогава експертите, специалистите и изследователите започнахме да си обясняваме рисковете и защо свръхтеглото не е вече козметичен дефект, а е болестно състояние, защо е метаболитен проблем. Адипокините, тези хормони объркват функцията на всички ендокринни жлези в тялото. Когато има проблем при щитовидната жлеза, се развива хашимото, при панкреаса – ставаме с висока инсулинова секреция (резистентност). Обърква се функцията на половата система – ето защо младите пълни жени трудно забременяват, а дебелите мъже имат еректилни дисфункции.

Когато коригираме теглото, а мастните клетки намалят обема си до нормалните размери, тогава те губят тази си активност. Ето защо редукцията на теглото е много важна за здравето и за връщане към нормална функционалност на всички органи и системи. Теглото е коригируема величина, след което контролируема. Водеща е диетотерапията със съпътстваща двигателна активност.

-Търсейки бърз ефект обаче, много хора прибягват до агресивни методи за отслабване. Ето, сега хит са инжекциите ОЗИМПИК. Вие какво мислите за тях?

– Има нова тенденция за сваляне на килограми с инжекции – дали в коремна област или в проблемни мастни гънки. Иновативният подход е измислен от американци преди пет години, от една се прилага и в България. Продуктът е доста скъп и се купува от хора с по-добър стандарт, включително модели, певици, които искат да поддържат добри форми на тялото за сцената. Една от тези формули е ОЗИМПИК – писалка и се инжектира подкожно един път седмично.

Но нека да ви обясня действието: препаратът съдържат един белтък – семаглутид, който действа на мозъчните центрове, активизира ги да разграждат мазнините от депата и да ги трансформират в захари и така да се намали инсулиновата резистентност. Този процес се нарича глюконеогенеза. Както при кетодиетата, така действат и тези нови продукти. Това не е написано никъде, но аз ви го казвам.

-Вие изписвате ли това лекарство?

-О, не, аз няма да го изпиша скоро. Колегите, които го изписват, нека наблюдават пациентите, но никога повече от 1 месец да не го прилагат, защото накрая ще има зулумите на кетодиетата.

-Какви рискове крие прилагането на тези инжекции?

-Повръщане, диария, гадене, болки в корема. Ако човек има проблеми с панкреаса и черния дроб, би трябвало много да внимава. Може да направи и проблеми на бъбреците, защото се отделят кетони, алдехиди, ацетони. Това са токсични вещества, които трябва да минат през бъбреците, за да се изхвърлят мазнините. В американската специализирана литература, която прочетох, за да направя пред вас този коментар, има много предупреждения. Препаратът не се прилага при диабетни усложнения, при ретинопатия, при хора, които се лекуват в антикоагуланти, с проблеми на сърдечно-съдовата система, при деца и юноши, бременни, кърмачки. Много е рисково за хора, които са имали възпаления на бъбречния паренхим, нефрити. Трябва да се следи креатининът, пикочната киселина, уреята.

– Какво ще кажете за модерната кетодиета?

– Кетодиетата се прилагаше при епилепсия много отдавна и изведнъж я лансира някакъв фитнес инструктор. Да, ама аз виждам в кабинета си умиращи хора с панкреатит, хепатит, бъбречни увреждания, направени от една кетодиета. Ние тъпчем организма с кетонови тела, но те са органични и токсични вещества. Това е все едно да дишам изпаренията на газове от автомобили в един затворен гараж – ацетони, алдехиди, кетони.

– А какво ще кажете за чая „Сание“, който се ползва от десетилетия и от много жени със заседнал начин на живот?

-Имах една пациентка, която тежеше 100 кг, дойде с 38 кг, за да й помогна за захранване. Липсваха й 2 метра от червата. А защо? Защото първо е направила ерозия на лигавицата, раздразняване, язва и накрая рак на червата. Пила е 5 години всеки ден от този чай „Сание“ за разхлабване. Аз не казвам, че не може да се използва, но веднъж-два пъти, колкото за изчистване.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини