- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проф. Ива Христова: Новият подвариант на „Омикрон“ е най-заразният

В България е установен първи случай на нов вариант на COVID-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за нов подвариант на познатия щам „Омикрон“, който е най-заразният до момента, коментира проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

Тя напомни, че в момента у нас все още доминира грипът, който протича по- тежко,защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години.

„Към момента сме преборили COVID-19, но с грипа имаме проблеми. Просто гори цялата страна, а тепърва се очаква и да се повиши заболеваемостта. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява, това е позитивното“, обясни директорът на ЦЗПБ.

Повишена е и заболеваемостта при децата от варицела, както и скарлатина, която не е вирусно заболяване, допълни проф. Христова. Нейните препоръки към хората са да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините C и D.

- Реклама -

Последни новини