13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Проф. Илко Гетов: Вече говорим за годишна ваксинация срещу COVID-19

Оттук нататък се говори за еднократно годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонната грипна ваксина, каза по bTV проф. Илко Гетов, представител на страната ни в Европейската агенция по лекарствата.

Проф. Гетов съобщи, че вече се работи по дву- и тривалентни ваксини, които да създават защита срещу варианти на коронавируса. По думите му в САЩ разработват комбинирана ваксина, която предпазва от грип и COVID-19.

Професорът коментира и високата смъртност у нас:

„Това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични“, каза Гетов по повод данните за починалите в страната от COVID-19.

За сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали. У нас за същия период новите случаи са 212 хиляди, но починалите са 2344, съобщи Гетов. Той посочи и разликите във ваксинацията – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.

Кои лекарства срещу коронавирус очакват одобрение

„ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето „Паксловит“ на „Пфайзер“. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията“, каза Гетов.

Хапчето за лечение на COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.

„Терапията трябва да започне още при първите симптоми. За три дни клиничните проучвания показват, че то намалява смъртността десет пъти“, допълни Гетов.

Хапчето действа на принципа на терапията за СПИН – антиретровирусно лечение, което на практика спира репликацията на вируса и се очаква да действа за всички варианти на болестта. Според Гетов е възможно да бъде доставено у нас през април.

Източник и снимка: бТВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img