20.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Проф. Киров: Войната между Гешев и Петков ще продължи с променлив интензитет

„Това е една война, придобила фарсово-дебилен характер. Тя ще продължи с променлив интензитет. Тези нападки, които прелитат между МС и прокуратурата имат еднакъв успех и от двете страни“. Това заяви проф. Пламен Киров, преподавател в СУ по Конституционно право. 

Според него извиканият на разпит в Прокуратурата министър-председател “ не трябва да ходи с изрезки от вестниците, а да вземе папките и да отиде при Главния прокурор и да му каже да действа”.

“С този ход Гешев се опитва да оцелее. Той прави нещо, което никой друг не може- призовава премиера”, коментира казуса адвокат Николай Хаджигенов.

“Ако това е капан, министър-председателят сам влезе в него като няколко пъти публично заяви, че знае кои лица са извършили най-тежките престъпления в страната. Като това задължава Прокуратурата да извърши проверка”, каза адвокат Любомир Рангелов.

“Този фарс най-вероятно ще приключи днес с решението на Конституционния съд, в случай, че министърът на правосъдието може да поиска прекратяване на правомощията на Главния прокурор”, обясни проф. Киров.

По време на разговора между Иван Гешев и Кирил Петков в петък министър-председателят е споделил определени имена и факти, обясни адвокат Любомир Рангелов. “Той сега иска да се застрахова във законосъобразността като го формализира чрез този разговор”, допълни още Киров.

По думите на адвокат Николай Хаджигенов има образувани производства по темите, които са обсъдени по време на разговора между Главния прокурор и министър-председателя.

“Такива производства има образувани, какви доказателства има по тях ние обаче не знаем”, каза Хаджигенов и отпрати съвет към Кирил Петков да “предложи да бъде призован Карадайъ да изнесе сведенията за Прокопиев” .

Според адвокат Хаджигенов, “ако продължават по същия начин правителството и парламента ще умрат. Правосъдната реформа и свалянето на Гешев и Цацаров е залог за оцеляването на властта”.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

Последни новини

- Реклама -