- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Процесия с тленните останки на кралица Елизабет II от Бъкингамския дворец

Тържествена процесия с ковчега с тленните останки на Елизабет Втора потегли от Бъкингамския дворец към парламента, където ще бъде изложен за поклонение в залата Уестминстър.

Гледайте на живо тук:

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец във вторник вечерта. Ковчегът пристигна в Лондон от Единбург, където за 24 часа хиляди души преминаха мълчаливо покрай него в катедралата „Сейнт Джайлс“.

Кралица Елизабет Втора – единственият монарх, когото мнозина в Обединеното кралство познават, почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Днес ковчегът с тялото на кралицата ще бъде транспортиран от Бъкингамския дворец до сградата на парламента, където всички желаещи ще могат да се сбогуват с нея. Погребалната процесия, по време на която крал Чарлз Трети и членове на кралското семейство ще последват катафалката, ще бъде съпроводена от артилерийски салют и звън на камбаната на часовниковата кула на Елизабет, по-известна като Биг Бен.

В Уестминстър Хол – най-голямата зала в сградата на парламента, ковчегът ще бъде поставен на подиум, а духовният глава на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и ректорът на Уестминстърското абатство Дейвид Хойл ще проведат кратка служба в присъствието на краля и членовете на кралското семейство.

След това Уестминстър Хол ще бъде отворена за прощаване с кралицата в продължение на четири дни и половина до 19 септември – датата, на която ще се състои погребението на Елизабет Втора.

- Реклама -

Последни новини