- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Пуснаха тока в повечето засегнати от бурята места

Електрозахранването е възстановено в повечето точки, засегнати от бурята, като на много места се ползват временни трасета, съобщи в Бургас служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран в съобщение на Министерството на енергетиката.

По думите му големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа, като 12 електрически стълба са паднали.

Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца. Изискал съм още утре да ни бъде представен график и заедно с кризисния щаб да намерим вариант за по-бързо решение, допълни Христов. Според него проблемът е сериозен и не може да се разчита на алтернативните трасета, предвид наближаването на отоплителния сезон.

Екипите показаха способност бързо да се организират, през нощта бяхме във връзка с кризисния център на EVN, каза Христов и благодари за сътрудничеството на кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Мария Нейкова.

Тримата посетиха рибно тържище в Бургас, чиято продукция е била застрашена заради прекъсването на тока в резултат на бурята. ‘

„Температурата за замразените продукти беше критична. В момента електрозахранването е възстановено. Поради тази причина искам да изкажа благодарност в лицето на държавата – министъра на енергетиката Росен Христов, кмета Димитър Николов и областния управител проф. Мария Нейкова, за намесата и бързата им реакция. В залите има продукция за общо около 5 млн. лева, каза собственикът на борсата Ивайло Русинов, цитиран в съобщението.

По-рано днес от Министерството на земеделието съобщиха, че земеделските стопани, пострадали от лошата метеорологична обстановка в района на Бургас, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес.

Документите ще се приемат в общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, уверяват от ведомството.

Вчера следобед в Бургаско се разрази силна буря с дъжд. Поривите на ураганния вятър на места са достигнали до 100 км/ч., съобщиха от пресцентъра на община Бургас, като се позоваха на  данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

От силния вятър има паднали дървета,  електрически стълбове, билбордове, указателни табели, огради, преобърнати пейки. Няколко села останаха без електричество.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини