20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Путин е готов да преговаря със Зеленски

Русия е готова да прати в Минск делегация на ниво представители на министерствата на отбраната, на външните работи и администрацията на президента за преговори с киевското ръководство – това заяви Дмитрий Песков, говорителят на руския президент. 

Путин е готов да преговаря със Зеленски за примирие, съобщи китайската тв CCTV. Руският президент е разговарял с китайския си колега Си Дзинпин, с когото обменили мнения за ситуацията в Украйна. Си Дзинпин насърчил идеята да се водят преговори.

Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут, съобщи УНИАН преди няколко часа, цитирана от РИА Новости. Украинската агенция се позова на съветник на Зеленски. Вчера Зеленски заяви, че рано или късно между Русия и Украйна ще започне диалог, за да спрат бойните действия, и че не се страхува да обсъжда с Москва всякакви въпроси, включително неблоковия статут на Украйна. „Разбрахме за готовността на Украйна да преговаря. Това е по-скоро движение в позитивна посока. Предстои да го анализираме“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Междувременно в ново видеообръщение Зеленски се обърна лично към Путин да седнат на масата на преговорите.

“Ние сме готови за преговори. Във всеки един момент, когато въоръжените сили на Украйна откликнат на призивите на нашия президент, спрат съпротивата и хвърлят оръжието. Никой няма намерение да ги напада, да ги угнетява, нека да се приберат при семействата си”, това зaяви и външният министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция.

Преди това тази нощ Зеленски произнесе горчиви и критични думи във видеобръщение към своята нация. В него обяви, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставени сме сами да отбраняваме държавата си. Кой е готов да се бие редом до нас? Не виждам никого“, констатира украинският държавен глава.

Той критично се изказа за Запада: „Попитах директно 27-те лидери на Евросъюза дали ще приемат Украйна в НАТО. Всички се страхуват да отговорят. Но ние не се страхуваме, не се страхуваме от нищо. Не се страхуваме да защитим страната си, да говорим с Русия, да говорим за гаранции за сигурност за нашата държава. Но какви гаранции ще получим? И най-важното – кои страни ще ни ги предоставят?“

Зеленски съобщи, че остава в столицата Киев, семейството му – също, въпреки че са цели на руснаците.

У нас мнението на президента сподели Красимир Панковски от Сдружението на украинските организации в България. „За всички е понятно, че Украйна остава сама. Западният свят просто я остави сама“, коментира той пред БНР.  Според Панковски въведените срещу Русия санкции са „малко ухапал ги комар“. По думите му, „Европа се събужда, но много бавно, а всяка минута за Украйна е важна, защото защитава всеки един милиметър земя.“

Източник: УНИАН/РИА Новости

 

Последни новини

- Реклама -