- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Путин одобри началото на военна операция в Украйна

Руският президент обяви военна операция в Украйна. В изненадващо телевизионно обръщение Владимир Путин заяви, че няма намерение да окупира Украйна.

Той отправи предупреждение, че всеки опит на други страни за намеса в руските действия ще доведе до „последствия, които никога не са виждали“.

„Който се опита да ни попречи и още повече да създаде заплахи за страната ни, нашият народ трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята“, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Операцията е в отговор на молба на лидерите на Донецка и Луганска народна републики за помощ. В обръщението руският президент подчерта, че Русия е една от най-големите ядрени сили.

Малко по-рано украинският президент Володомир Зеленски в емоционално видеообръщение призова руснаците да не подкрепят „мащабна война в Украйна“.

Зеленски предупреди, че Русия е одобрила офанзива срещу Украйна, с близо 200000 войници, разположени на границата и каза, че руският президент Владимир Путин не е отговорил на поканата му за провеждане на преговори

В Украйна от полунощ действа извънредно положение. То ще е в сила 30 дни.

Извънредното положение се въвежда за територията на цялата страна, с изключение на Донецка и Луганска области, където се водят военни действия. В сила е специален режим, който при необходимост може да ограничи придвижването.

Забраняват се масовите събирания. При необходимост може да бъде въведен и комендантски час. Забранява се разпространяването на информация, която може да дестабилизира обстановката.

Украйна закри въздушното си пространство за гражданската авиация. Като причина се посочва, че има реална опасност за цивилните самолети.

Експлозии и взривове се чуха тази сутрин от град Мариупол.

По информация в медии се вижда пушек в определени част на града. Взривовете към момента са прекратени. Има откъслечна информация за сражения в селата в района. Според информация в медиите военна операция е в ход в Донбас, има сражения и край Донецк, чули са се взривове и в Киев, според CNN. Според журналисти са атакувани военни бази, ПВО установки и радарни станции.

 

Източник: БНТ

снимки: БНТ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини