- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Путин праща войски да поддържат мира в Донецк и Луганск

Руско семейство гледа обръщението на президента Владимир Путин, в което той призна ДНР и ЛНР в Украйна за независими        Снимка: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин нареди на руските въоръжени сили да извършват действия по поддържане на мира на територията на Донецката и Луганската народна република часове след като ги призна за независими.

На руското външно министерство е разпоредено да установи дипломатически отношения с републиките в Източна Украйна.

Путин подписа снощи укази за признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР). На официална церемония в Кремъл Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете републики, както и договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с тях.

До подписването на договорите задачата по поддържането на мира на територията на двете републики се възлага на руското министерство на отбраната, се посочва в президентските укази. Държавният глава аргументира решението си да признае „Донецката и Луганската народна република са суверенни и независими държави” с тяхното волеизявление и „отказа на Украйна от мирно решаване на конфликта в съответствие с Минските споразумения”. Днес са насрочени заседания на Държавната дума и на Съвета на федерацията. Очакванията са и двете камари на руския парламент да подкрепят решението на президента.

А днес е насрочено съвместно заседание на двете камари на парламента – Държавната дума и Съвета на федерацията. Няма съмнение, че решението на президента ще бъде единодушно подкрепено, а съответните документи – ратифицирани.

Путин призова украинските власти да прекратят обстрела срещу Донецк и Луганск и предупреди:

„Настояваме тези, които завзеха и удържат властта в Киев незабавно да прекратят бойните действия. В противен случай цялата отговорност за възможното продължаване на кръвопролитието ще лежи изцяло на съвестта на управляващия на територията на Украйна режим“.

Източник: БНР

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини