9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Путин свиква Съвета по сигурността на Русия

Руският президент Владимир Путин ще свика днес Съвета по сигурността на федерацията. Засега обаче не е ясно какви теми ще се дискутират на срещата на групата, съставена от висши държавни служители и началници на агенции в областта на сигурността и отбраната. За това съобщи прессекретарят на на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Кремъл похвали руските войници, които се сражават в Украйна, и ги нарече „герои, които ще останат в историята“. Но Песков призна, че смъртта на руски военни в Украйна е трагедия.

На брифинг с репортери той отрече, че руските власти възнамеряват да въведат военно положение или че ще попречат на мъже да напускат Русия.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която според нея няма за цел да окупира територия, а да унищожи възможностите на съседката й да води война, както и да бъдат заловени хора, които Русия смята за „опасни украински националисти“.

Песков каза, че руските жертви при боевете в Украйна, които са 498 според съобщение на министерството на отбраната от вчера, са повод за скръб. „Разбира се, това е огромна трагедия за всички нас. В същото време ние се възхищаваме от героизма на нашите въоръжени сили“, допълни говорителят.

Песков осъди решението на Международния параолимпийски комитет да забрани на руски спортисти да се състезават на зимните параолимпийски игри в Пекин и определи ситуацията като чудовищна.

Миналата седмица имаше заплахи за бойкот на параолимпиадата от други държави заради руската инвазия в Украйна.

Украйна „очевидно не бърза“ да участва в нов кръг дипломатически разговори за конфликта, отчете Песков. Той изрази надежда украинската делегация да успее да участва в планираните за днес дискусии. Украинската агенция УНИАН вече съобщи, че представителите на страната са на път за разговорите и дори предостави снимка.

Източник: БНР

 

Последни новини

- Реклама -