spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София

Пълен хаос с изравнителните сметки за парното

Избрано

20 или 9% трябва да е ставката на ДДС върху изравнителните суми, които абонатите дължат за отоплителния сезон 2021-2022 г.? Този казус е на път да създаде хаос за топлофикациите и техните клиенти.

Омбудсманът Диана Ковачева алармира, че топлофикациите незаконосъобразно са начислили 20% ДДС в изравнителните фактури, като дава пример с най-голямото дружество – „Топлофикация София“.

По-ниската ставка от 9% ДДС влезе в сила от 9 юли с актуализацията на бюджета. Повечето изравнителни фактури, предоставени на абонати, са с дата на издаване (т.е. дата на данъчното събитие) 31 юли, посочва омбудсманът.

Ковачева е решила да сезира за казуса НАП, след като получила множество сигнали от граждани, които са подали и жалби срещу високите изравнителни сметки.

„Преглед на предоставени от гражданите изравнителни фактури, издадени от „Топлофикация София“ ЕАД, показва, че към 31 юли 2022 г. топлопреносното предприятие начислява за топлинната енергия за отопление стандартната ставка 20% на данъка върху добавената стойност (ДДС), вместо намалената ставка 9%, която е в сила от 9 юли“, пише омбудсманът до шефа на НАП Борис Михайлов.

Тя настоява приходната агенция да провери всички топлофикационни дружества дали е спазен данъчният закон по отношение на изравнителните сметки и дали няма ощетени клиенти.

На сайта на Министерството на финансите са качени указания как да се прилага намалената ставка от 9% за топлоенергия и природен газ и 0% за хляб и брашно, но липсват каквито и да е разяснения за изравнителните фактури на топлофикациите за изминалия отоплителен сезон. Както е известно, през юли се появяват първите изравнителни сметки, които може да се обжалват от потребителите до края на август и едва след това се правят окончателните изравнявания.

Междувременно вече пристигнаха и текущите сметки за потреблението на топла вода през юли. Оказва се, че 47-ото Народно събрание, гласувайки 9% ДДС за топлоенергията като антикризисна мярка, е пропуснало да направи по-ниска ставката и за тази част от сумата, която се формира за дяловото разпределение. Така в новите фактури за топлата вода през юли едната част от сметката е с 9% ДДС за потребената топлоенергията, а друга – 20% за дялово разпределение. По този начин ще бъдат и сметките за парното, когато започне отоплителният сезон.

Последни новини