35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Първият планетариум в София отвори врати

София вече си има свой планетариум. Днес бе официалното му откриване, а от утре той ще бъде отворен за посетители. Той се намира в Южния парк на столицата и е част от комплекса на Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Негови създатели са д.р. инж. Недислав Веселинов – главен конструктор на Софийския планетариум, Апостол Спасов – оперативен директор на ЕКБ „Фотоника“, Крум Каишев – главен технолог на ЕКБ „Фотоника“ и Янислав Мирков – конструктор на Софийския планетариум. Плантариумът ще събира в едно науката, високите технологии и космическите изследвания.

„Докато в обсерваторията може в реално време да наблюдаваме небесни обекти, в планетатриума има интересни прожекции, които синтезират найинтересното от самите небесни тела и най-съществената информация, която можем да съберем“, казва Апостол Спасов, мениджър на проекта.

Съоръжението, наречено Андромеда, е с височина 4,6 м и диаметър на купола 5 м. Капацитетът на посещения е до 15 души. Работното му време ще е от 11,00 часа до късно вечер. На всеки кръгъл час ще могат да влизат между 12 и 15 души. Предвижда се в планетариумът да се прожектират и филми за Вселената и Земята, залата ще може да се наема за лекции и обучения. Създателите предвиждат и да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини