20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Първи случаи на Делтакрон в САЩ и Европа

Специалисти идентифицираха варианта Делтакрон на новия коронавирус, който комбинира гени от Делта и Омикрон, съобщи Ройтерс. Вариантът е открит у най-малко 17 пациенти в САЩ и Европа.

Тъй като потвърдените случаи са малко, твърде рано е да бъде установено дали Делтакрон ще е много заразен и дали ще причинява тежки заболявания, каза Филип Колсон от Средиземноморския болнично-университетски институт по инфекциозни болести в Марсилия, който е ръководител на изследването, публикувано в електронната библиотека medRxiv, преди да бъде рецензирано.

Екипът му е описал трима пациенти във Франция, заразени с вариант на SARS-CoV-2, който съчетава шиповия протеин на Омикрон с „тялото“ на Делта. Други две несвързани инфекции с Делтакрон са установени в САЩ според непубликувано съобщение на компанията за генетични изследвания „Хеликс“, също подадено в medRxiv.

Други учени съобщават за още 12 случая на Делтакрон в Европа от януари, в бюлетини за вирусни изследвания, всички с шипов протеин на Омикрон и тяло на Делта.

При генетичните рекомбинации на човешките коронавируси два варианта заразяват една и съща клетка-гостоприемник.

„По време на пандемията от SARS-CoV-2 два или повече варианта са циркулирали едновременно в едни и същи географски райони… Това създаде възможности за рекомбинация между тези два варианта“, казва Колсон, като добавя, че екипът му е разработил PCR тест, който „може бързо да установява положителни проби за наличието на този вариант“.
Източник: OFFNews

Последни новини

- Реклама -