- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Първо във „Филтър“: Заловената картина на Полък – един от световните удари на службите!

Картината на Джаксън Полък, за която медиите в България вдигат голям шум през последните часове, е заловена преди повече от месец, разкриха за filternews.bg наши отлично осведомени източници. Информацията се потвържадава от гръцкия сайт ieidiseis.gr още от 20 февруари, което означава, че се е провела преди това.

Според  ieidiseis.gr, Дирекцията за преследване на организираната престъпност на остров Крит е извършила претърсвания в домове в Атина, където са открити картини и чертежи. Като обвиняеми са привлечени гръцки граждани, които се разследват като трафиканти на произведения на изкуството. Паралелни разследвания са проведени в София, а Европол е информиран за тях още от първия момент. Полицейското разследване и наблюдението на заподозрените продължава най-малко три месеца.

Сред картините, които попадат на мушката на българските и гръцките власти, е тази на Джаксън Полък. Твърди се, че гърците са се опитали да продадат творбата в България за няколко милиона евро. „И в Атина, и в България има открити произведения на изкуството. Те са дадени за експертиза и ако са истински, става дума за картини на стойност милиони евро“, пише на 20 февруари ieidiseis.gr.

Очевидно експертите вече са се произнесли за картината на Джаксън Полък и това е възбудило българските служби да разпространят днес информацията. Според първоначалната оценка при всички положения платното ще струва над 10 милиона евро, а на аукцион може да стигне и 50 милиона. Това означава, че става дума за един от най-големите случаи на намиране на откраднато произведение на изкуството в света.

Най-вероятно тестовете са извършени в Лондон и САЩ, където се смята, че са едни от най-добрите специалисти по творчеството на американския експресионист, известен с маниера за рисуване, наричан живопис на жеста.

Джаксън Полък е смятан за най-великия представител на абстрактния експресионизъм. Роден през 1912 година в американското градче Коди, той си отива твърде рано от този свят. Загива едва 44-годишен при автомобилна катастрофа, след като шофира автомобила си пиян. Приживе Полък се радва на значим успех и слава. От друга страна, предпочита да се усамотява и има нестабилна психика. През 1945 г. се жени за художничката Лий Краснър, която впоследствие оказва важно влияние върху творчеството.

 

 

- Реклама -

Последни новини