- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Равенство, продавано като триумф – вотът в САЩ

Избрано

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Според разбираемата спортна терминология междинните избори в САЩ започнаха от 2:0 за демократите и завършват 1:1. Или ако използваме стратегическия изказ на треньора Димитър Пенев – „победа с половин гол“ за републиканците, които превземат една от двете камари на Конгреса. При този резултат, цяла седмица след гласуването за всички 435 представители и една трета от сената ни заливат коментари, че мачът е спечелен от Байдън и загубен от Тръмп.

Универсален, водещ принцип за левия спектър в Америка гласи: оптиката е по-важна от действителността. Демократите и гравитиращите утвърдени медии продуцират абстрактно възприятие, че макар да изпускат половината конгрес, те са победители от вота.

Обективно това усещане идва от единодушните прогнози, че консервативната опозиция ще спечели с лекота долната камара и може да вземе горната „на косъм“. Очакваната „Червена вълна“ като протест срещу влошения жизнен стандарт не се състоя и това е успех за демократите. От тяхна перспектива можеше да е много по-зле, но все пак не е триумф – мачът от два гола аванс става равен.

Някои изненадващо добри резултати за демократите на щатско ниво провокират оценки за „Синьо подводно течение“. Опонентите обаче контрират с убедителни победи във Флорида, Тексас, Охайо, където освен преизбрани губернатори развиват своя превес към супермнозинства с пълен контрол в местните законодателни органи. Същото може да се каже за Западна Вирджиния, Айова, Южна Каролина. В други щати балансът е сложен, след като републикански законодателни мнозинства трябва да се борят с губернатор демократ и обратната ситуация.

 

Парите като фактор

Остава впечатление, че акцентите върху отделни проблеми и политики не оказаха решаващо влияние. Цени, икономика, престъпност, трафик на хора и дрога през южната границата – това са все критики към управляващите. Като контрапункт демократите заложиха на страх от ограничения по отношение на абортите, климатичните политики, подкрепата за Украйна, както и мъглявата „опасност за демокрацията“ от десни радикали.

В загадката как републиканските акценти имаха превес в проучванията, а не доведоха до „Червена вълна“, някои анализатори започват да отварят очи какво всъщност натежа. Една причина изглежда е фриволното обещание на Байдън за опрощаване на студентски дългове на обща стойност 400 милиарда долара, което веднага беше съдебно блокирано от няколко щата. Изпълнимо или не, то явно активира електорат.

Друг фактор е традиционното финансово превъзходство на демократите и техните донори. По средства за кампаниите и рекламите те превъзхождаха в пъти, дори в десетки пъти републиканците. Битката за сената в Джорджия, донесла равенство и балотаж на 6 декември, е само един пример. Кампанията на демократа Уорнок е изхарчила $135,8 млн, а тази на републиканеца Уокър – $32,4 млн. Този традиционно червен щат беше обърнат след смяната на Тръмп с Байдън, когато демократи изненадващо спечелиха двете сенатски места в рекордни като харчове за кампании.

Трета причина за равния вот може да се потърси в огромните харчове на управляващата администрация, опаковани като инфраструктурни, климатични и социални пакети.

Любопитно, между капките минава финансовият крах на известен поддръжник на демократите – платформата за търговия с криптовалути FTX. От сметките на компанията са се изпарили към милиард долара на клиенти.

 

Опит за разцепление

Левият политически и медиен спектър бързо се ориентира към стратегия по разделяне на опозицията в Конгреса. Неуспехите на подкрепени от Тръмп кандидати, например за сенат и губернатор в оспорваните щати Пенсилвания и Аризона, се противопоставят с убедителния успех на изгряващата звезда Рон Десантис, преизбран за губернатор на Флорида с 60%.

В търсене на обяснения и виновник за балансираните резултат в средите на републиканците сякаш се оформят два полюса за партиен лидер и президентски кандидат през 2024 – около 76-годишния милиардер и 44-годишния баща на три деца. Разломът идва от иронични закачки на Тръмп към Десантис и съвет, че му е рано да се пробва за президент.

Либералните медии с удоволствие пригласят и подклаждат огъня, но явно подценяват Десантис. Той се прояви като смел и независим губернатор, силен опонент на ковид ограниченията и прогресивните политики. Така се прослави из страната, но не полетя в облаците. Нито веднъж не отговори на Тръмп или въпросите за кандидат президент. Десантис знае, че както го хвалят днес, така ще го погнат утре.

По-тревожно е деструктивното поведение на най-влиятелни консервативни медии – гигантът „Фокс“, „Уолстрийт Джърнъл“ и „Ню Йорк Поуст“, които откровено започнаха да атакуват Тръмп. Те са като обратна страна от монетата, на която е и либералният мейнстрийм.

Вътрешнопартийните опоненти на 45-ия президент обаче изглеждат твърде слаби за преврат или истинско разделение. Ръководещият републиканските сенатори Мич Макконъл отнася критики от Тръмп, че е „скапан лидер“, а поддръжниците на тартора искат отлагане на предстоящия избор на ръководители на групите в долната и горната камара. Група републиканци обвинява Макконъл и приближените му, че са бойкотирали морално и финансово кампаниите на подкрепените от Тръмп кандидати. По-вероятно към момента изглежда малцинството критици на Тръмп да се дистанцира тихо, без скандали.

Неслучайно влиятелни демократи открито прогнозират засилване на двупартийната дейност в Конгреса. Недискретно казано, част от републиканците да подкрепят инициативи на управляващите. Но подобна вътрешна динамика тепърва ще се развива. От нея ще зависи дали с тънкия контрол на долната камара републиканците ще са способни да блокират бъдещи политики на демократите и в същото време да инициират комисии, изслушвания и разследвания срещу президентския син Хънтър Байдън или членове на администрацията.

Ако потърсим сериозни последици във външната политика, няма да има генерални промени в позициите на САЩ през оставащите две години от мандата на Байдън.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини