24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Радев готов с кабинета, Гълъб Донев става премиер

Служебният вицепреимер и министър на труда и социалната политика в правителството на Стефан Янев Гълъб Донев ще оглави евентуално ново служебно правителство, научи „Филтър“ от свои отлично осведомени източници. Вероятността Радев да сформира пореден временен кабинет става все по-реална, а според наша информация президентът вече е готов със състава на министрите.

Експертът в социалната сфера Гълъб Донев заема различни постове в Министерството на труда и социалната политика през последните 17 години. Любопитното е, че първото му висше образование е във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, където най-вероятно се запознава с Румен Радев, въпреки че двамата се дипломират през различни години. Донев обаче не крие, че президентът лично му се обажда, за да го покани за поста служебен министър на труда и социалната политика. Иначе Донев има и магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализирал е и бизнес и мениджмънт в УНСС.

Отново образованието го свързва и с бившия лидер на БСП Сергей Станишев, защото двамата учат в 35-а руска езикова гимназия в София. Социалният експерт твърди, че не е обвързан с нито една партия – работил е с министри от различни формации като Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова и Тотю Младенов.
Кариерата му започва в Министерството на труда и социалната политика през 2001 г. като директор на дирекция „Условия на труд и управление при кризи“. Впоследствие преминава през различни постове – главен секретар на министерството, член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт и за кратко председател на надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. През 2007 г. тогавашният министър от БСП Емилия Масларова го назначава за шеф на Главната инспекция по труда. Важен опит трупа и като заместник на Ивайло Калфин във втория кабинет на Борисов. Подава оставка след оттеглянето на Калфин, а наследничката му Зорница Русинова не му предлага да остане на поста.

Колегите му го описват като амбициозен и последователен. Донев прокарва наредба за фиксирани бонуси върху заплатите заради стаж и професионален опит. Обяснява, че така се бори срещу „работодателите тарикати“. По-късно настоява работодателите да осигуряват анекс към трудовия договор, в който се записва добавка стаж.
Като служебен министър Гълъб Донев обаче попари исканията на синдикати и политици за 300 лева минимална пенсия. „И аз имам близки, които са пенсионери. Минимална пенсия от 300 лева е желание на всеки пенсионер“, заяви тогава министърът, като подчерта, че много по-сериозен проблем у нас е голямата младежка безработица. Ако оглави поредно служебно правителство, тя ще бъде само една от задачите, които ще трябва да решава в динамичната политическа ситуация, в която се озовахме.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини