11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Радев за разпита на Петков: Това е форма на институционално изнудване

„Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков.

На въпрос каква оценка би дал за работата на правителството, държавният глава заяви, че е рано да се дава оценка.

„Правителството работи в една изключително трудна ситуация – каскада от кризи и много тежко наследство от предишното управление. Илюзия е да мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество“, заяви той.

Той посочи, че очаква правителството да бъде много по-открито и да бъде прозрачно, когато взима решения.

Относно скандала с „Булгаргаз“, Радев заяви, че очаква информация от ДАНС и КЕВР, „така че обществото да е запознато навреме преди събитията, за да не остават съмнения в задкулисни действия“.

По отношение на „златните паспорти“ президентът подчерта, че „това е една порочна практика, която трябва да се преустанови“.

„Г-жа Йотова инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват към нас, така че да се избегнат всякакви съмнения“, допълни президентът.

Той коментира и ситуацията със Северна Македония. „Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на РСМ преди да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Това е моята категорична позиция – трябва да има ясни конституционни гаранции“, категоричен е Радев.

 

Източник: Нова

кадър: Нова

Последни новини

- Реклама -